De 'Sinterklaasgrap' van (de Grauwe) Eeuw
Binnenland

De 'Sinterklaasgrap' van (de Grauwe) Eeuw.

Michael van Z., of Michael van Zeijl voor mensen die weleens een talkshowtje kijken of Michael van Z. intypen op Youtube, staat vandaag voor de rechter om zich te verantwoorden voor zijn 'grapje' over hoe te handelen bij de landelijke Sinterklaasintocht van vorig jaar.

De met links gedachtegoed doordrenkte Van Zeijl typte op 29 oktober vorig jaar een schokkend bericht op Facebook. Daarin schreef hij:

"Zit niks anders op.. we moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten. Maw zonder twijfel morsdood. Zo kan de NPO geen onzin verhaaltje ophangen met een nieuwe Sinterklaas en zijn we voorgoed van dat feest af. (En van die irritante Flodder acteur die Sinterklaas speelt.)"

'Grapje, joh!'

Nadat heel Nederland over hem heen viel verklaarde Van Zeijl dat hij slechts "lollig gereageerd had op de vraag hoe we van dat racistische feest af kunnen komen." Ook wilde hij de "dubbele maat die men er in racistisch Nederland op nahoudt graag aantonen."

Dan is er nog een verschil van interpretatie tussen u en het Openbaar Ministerie. Alhoewel die laatste in een eerder stadium nog sprak van 'een schokkende zaak', bleek de uiteindelijke aanklacht even later een stuk milder uit te vallen.

Onderzoek doen naar de dreiging van een moordaanslag vond het OM niet nodig, de voorman van de extreemlinkse actiegroep De Grauwe Eeuw wordt slechts verdacht van opruiing. Dat kan volgens deze site leiden tot een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Met de juiste verdediging ontloopt u dat. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →