Migranten zien Brexit wel zitten
Buitenland

Migranten zien Brexit wel zitten.

De uittreding van Groot-Brittannië uit de EU zou wel eens kansen kunnen opleveren voor mensen die illegaal het West-Europese eilandenrijkje willen bereiken. Migranten denken dat de oversteek van het Kanaal na de Brexit stukken makkelijker wordt omdat Frankrijk zich nu minder zal inspannen om ze te stoppen. 

Ook waren er gisteravond geluiden in de Franse politiek hoorbaar om het illegale vluchtelingenkamp 'De Jungle', bij Calais, naar de Britse stad Dover te verplaatsen. 

"Alles is heel lastig nu", klaagt een Afghaanse migrant tegen The Mirror over de strenge Franse grenspolitie. "Maar als Groot-Brittannië uit de Europese Unie is, zal Frankrijk zeggen: 'Doei doei, jullie liggen eruit, dus hier zijn de vluchtelingen'." Dergelijke opinies zouden wijdverbreid zijn onder de ontheemden in Calais.

Natacha Bouchart, de rechtse burgemeester van de Noord-Franse havenstad, was overigens voorstander van de Brexit. Zij wil nu het Akkoord van Le Touquet (2003) openbreken. Daarin is bepaald dat Britse migratie-ambtenaren paspoortcontroles mogen uitvoeren op Frans grondgebied. 

 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →