Milieuplatform boos: 'Plastic toeslag gouden berg voor frietverkoper'

Milieuplatform boos: 'Plastic toeslag gouden berg voor frietverkoper' 

24 juli 2023 - 10:17

Dat krijg je ervan hè? Het kabinet had zo'n leuk plannetje bedacht om wegwerpplastic terug te dringen door ondernemers te verplichten om een toeslag voor een frietbakje of beker door te berekenen, maar faalt vervolgens weer eens in de uitvoering ervan.

Althans, zo zien ze dat bij Mission Reuse, een platform waarin onder meer Natuur & Milieu en Recycling Network Benelux verenigd zijn. De 'financiële prikkel' moet u eigenlijk stimuleren om voor herbruikbare kopjes en borden te kiezen maar daar heeft u natuurlijk helemaal geen zin in.

Het mooie is: dat maakt eigenlijk niet uit. Zolang de lokale Friet van Piet de toeslag maar doorberekent is er niks aan de hand. Sterker, de overheid controleert helemaal niet waarvoor de bedrijven de plastic toeslag gebruiken. En dus betalen wij, hardwerkende burgers, uiteindelijk gewoon extra geld aan de frietboer. Extra winst, en milieuclubs boos want het afval blijft.

Wat een oplossing zou zijn? Nou, herbruikbare bordjes en bekers die door de snackbar verkocht worden. Het vergt een startinvestering, maar is op termijn beter voor u, uw portemonnee en de planeet, stelt Mission Reuse. Bovendien ziet het ook een praktisch voordeel: het is natuurlijk veel prettiger als je pannenkoek niet van je wegwerpbordje glijdt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml