Militaire begraafplaats Nijmegen beklad met hakenkruizen

Militaire begraafplaats Nijmegen beklad met hakenkruizen 

04 mei 2022 - 11:07

Het is weer zover... Graven en monumenten op de Oorlogsbegraafplaats Jonkerbos in Nijmegen zijn afgelopen nacht beklad. De begraafplaats is vandaag voor onderzoek afgesloten: de politie heeft vanzelfsprekend nog geen idee wie de onverlaten die dit gedaan hebben zijn en zoekt getuigen.

Op de oorlogsbegraafplaats rusten 1.642 militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. De begraafplaats aan de Burgemeester Daleslaan is Brits grondgebied, omdat veruit de meeste graven van Britse slachtoffers zijn. Maar er liggen ook Canadezen, Australiërs en militairen uit andere geallieerde landen.

Op de toegangspoorten tot het ereveld zijn hakenkruizen gespoten en Oekraïense vlaggen. Op grafstenen staan leuzen als Fuck Russia en Fuck Putin. Het verwijderen van de teksten zal nog moeilijk worden, want de grafstenen zijn van heel poreus materiaal gemaakt. Dat bleek ook toen de graven in 1993 ook al eens werden beklad met hakenkruizen. Daarvoor zijn destijds drie mannen opgepakt, die tot maandenlange celstraffen werden veroordeeld. Het schoonmaken van de begraafplaats vergde toen maanden werk.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml