Militairen zijn discriminatie en seksisme zat
Binnenland

Militairen zijn discriminatie en seksisme zat.

Dertien militairen en ex-militairen dienen vandaag en klacht in bij hun werkgever omdat ze klaar zijn met racistische en seksistische opmerkingen. Hun advocaat Michael Ruperti stapt naar de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht om een officiële klacht in te dienen.  

De militairen krijgen het gevoel dat ze niet veilig kunnen werken door de 'grappen' van hun collega's. Zo klaagt een Antilliaanse militair dat hij regelmatig "aapje" wordt genoemd en tijdens discussies te horen krijgt dat hij "terug moet naar de apenrots". Daarnaast krijgt een Marokkaanse medewerker te horen dat hij "op een jihadvlucht moet stappen en niet meer moet terugkomen". Een vrouwelijke militair wordt vaak uitgemaakt voor "tampon" of "verbanddoos".

Strafrechtelijk gezien is het volgens Ruperti moeilijk om iets tegen de opmerkingen te doen. "Het is soms op het randje van discriminatie, maar veel vaker wordt het onderhuids gevoeld. Tegen iemand die zegt 'je doet weer emotioneel' kun je geen aangifte doen, maar een vrouw die dat verwijt krijgt voelt zich wel gedenigreerd." 

Sinds 2011 meldt zich bijna maandelijks iemand vanwege een verziekte werksfeer. Maar niet iedereen geeft dit aan, uit angst dat dit gevolgen heeft voor hun loopbaan. Zo meldt het AD

Alle artikelen geladen. Overzicht →