Miljoenen-witwassers zorg krijgen celstraffen
Binnenland

Miljoenen-witwassers zorg krijgen celstraffen.

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag vier mensen bestraft die grootschalige fraude hebben gepleegd bij Zorg Stichting Vivence (ZSV). Vooral oud-directeur Darryl N. moet boeten: hij mag de komende vier jaar verblijven in een staatshotelletje.

N. (39) stak jarenlang geldbedragen in eigen zak, in totaal bijna 1.9 miljoen euro. Dat geld was officieel bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking. N. vond dat dat geld beter besteed kon worden. Hij betaalde er exclusieve vakanties, sieraden en vier auto's mee.

Zijn vriendin, die al die jaren meegenoot van de financiële meevallers, kreeg een taakstraf van 240 uur en een jaar voorwaardelijk.

N. kon dit doen door nepfacturen, vervalsen van handtekeningen en valse leningsovereenkomsten in de boekhouding op te nemen. Zijn boekhouder wist hiervan, is dan ook medeplichtig aan het witwassen en kreeg een jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Of N. het gejatte geld ook moet terugbetalen is niet duidelijk.

Ook de voorzitter van de Raad van Toezicht werd bestraft: 5.000 euro boete. Hij wist dat de directeur de boel belazerde en deed er niks tegen. Toch profiteerde hij anderzijds ook niet volgens de rechter, dus dat is minder erg. Vandaar dat hij niet achter de tralies hoeft.

Alle artikelen geladen. Overzicht →