Jongeren voor het eerst armer dan ouders
Buitenland

Jongeren voor het eerst armer dan ouders.

Jongeren tussen 15 en 35 jaar oud, de zogenaamde Millenials, zijn de eerste generatie die significant minder gaan verdienen dan hun voorgangers uit Generation X. 

Dat meldt The Guardian naar aanleiding van een Brits onderzoek dat de groeiende kloof tussen verschillende generaties onderzoekt. Zo verdienen de huidige Britse jongeren in hun twintiger jaren zo'n 8.000 pond (nu zo'n 9.500 euro) minder dan hun voorgangers. 

"Gelijkheid tussen generaties is iets dat beleidsmakers te lang hebben genegeerd. Maar het komt steeds hoger op de agenda van de premier, politici, zakelijk leiders en anderen te staan en wordt met recht steeds meer gezien als een groeiend probleem", zei David Willetts, uitvoerend voorzitter van Resolution Foundation, het bedrijf dat het onderzoek uitvoerde

Groeiende kloof

De kersverse Britse premier Theresa May sprak laatst al over een groeiende kloof tussen een "meer welvarende oudere generatie en een worstelende jongere generatie". Ook in Nederland is deze kloof voelbaar, concludeerde het FD eerder dit jaar al op cijfers van het CBS. 

"Ongelijkheid tussen generaties is een nieuwe uitdaging van de huidige tijd, en dat is nergens duidelijker te zien dan op de salarisstrookjes", aldus Torsten Bell, directeur van Resolution Foundation. "We zagen het altijd als iets vanzelfsprekends dat elke generatie het beter zou doen - meer verdienen, een hogere levensstandaard - dan de voorgaande, maar die benadering is achterhaald, gezien de realiteit en de vooruitzichten."

Alle artikelen geladen. Overzicht →