Minder antisemitisch geweld in Frankrijk
Buitenland

Minder antisemitisch geweld in Frankrijk.

Franse Joden zijn in de eerste helft van dit jaar fors minder openlijk gehaat door hun mede-Fransen vergeleken met dezelfde periode in 2015. Het aantal antisemitische incidenten is met liefst 64 procent gedaald, zo beweert een hoge regeringsfunctionaris. 

Bij het bekendmaken van de positieve cijfers prees Gilles Clavreul de inspanningen die Frankrijk had geleverd in het surveilleren van Joodse instellingen, schrijft The Times of IsraelClavreul deed zijn uitspraken dinsdag in Actualite Juive. De kentering in de populariteit van het antisemitisme zou al in juni vorig jaar zijn ingezet.

"Als deze trend voortduurt kan het aantal incidenten dalen tot jaarlijks minder dan 400 ... een der beste resultaten in vijftien jaren tijd", aldus Clavreul. Vorig jaar werden er 808 gevallen van Jodenhaat geregistreerd, terwijl sinds de millenniumwisseling het gemiddelde ligt op iets boven de 600. 

Na de viervoudige moord in een supermarkt bij Parijs begin vorig jaar zette de regering 12.000 soldaten in om Frans-Joodse instituties en woonwijken te beschermen. "Veiligheidsmaatregelen rondom synagoges en Joodse scholen hebben potentiële aanvallers ontmoedigd", zei Clavreul daarover. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →