Minister Financiën Mexico weg, want nodigde Trump uit
Buitenland

Minister Financiën Mexico weg, want nodigde Trump uit.

De Mexicaanse minister van Financiën, Luis Videgaray Caso, is vandaag opgestapt. Volgens Mexicaanse media was zijn plan de Amerikaanse Republikein Donald Trump uit te nodigen, de reden tot ontslag.

Videgaray was bijna vier jaar de baas bij 'Hacienda' (Financiën) en voerde belangrijke economische hervormingen door. Daarvoor was hij een vertrouweling en campagnechef van Enrique Peña Nieto, die sinds december 2012 president van Mexico is. Sommige Mexicanen zagen in Videgaray een opvolger van de huidige president. Die heeft Videgaray's vertrek woensdag aangekondigd en gezegd dat José Antonio Meade Kuribreña (ex-minister van Sociale Ontwikkeling) hem opvolgt.

Tal van media oordelen dat de kundige economisch hervormer Videgaray een fatale politieke blunder heeft begaan door presidentskandidaat Trump naar Mexico te halen. Trumps ontmoeting 31 augustus met Peña Nieto zou Videgaray's idee zijn geweest. Hij zou ook samen met Trump in de helikopter hebben gezeten die de felomstreden Republikein vervoerde naar de ambtswoning van Peña Nieto, Los Pinos.

Muur langs de grens

Peña Nieto kreeg een storm van kritiek over zich heen. Trump schoffeert om de haverklap Mexicanen en wijzigt zijn standpunten niet. Hij wil bijvoorbeeld een muur langs de Mexicaanse grens bouwen en dat Mexico dat betaalt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →