Minister 'verontrust', want stagnatie aantal vrouwen in top bedrijfsleven

Minister 'verontrust', want stagnatie aantal vrouwen in top bedrijfsleven 

01 september 2023 - 10:19

Nee toch... In de top van grote bedrijven is het nu wel zo beetje klaar met de toename van het aantal vrouwen. Dus als we niet uitkijken zitten we zo weer in de situatie van voor 1916. (Demissionair) Minister Robbert Dijkgraaf is dan ook verontrust.

De D66’er roept ondernemingen op om ambitieuzer te zijn met het aanstellen van vrouwen en zegt dat een volgend kabinet mogelijk met een wet moet komen. We dienen tenslotte wel een beetje te deugen met z'n allen en vrouwen in de top aan te stellen omdat ze vrouw zijn.

En dat terwijl het niet allemaal zo slecht is, hoor. Het aandeel vrouwen in de raden van commissarissen van Nederlandse beursondernemingen is dit jaar gegroeid van 38 procent naar 39 procent, meldde hoogleraar Mijntje Lückerath aan TIAS School for Business and Society (Tilburg University) op basis van eigen onderzoek.

Maar ja, in de raden van bestuur is slechts 15 procent vrouw, zo'n beetje gelijk aan de afgelopen twee jaar. "61 ondernemingen hebben zelfs géén vrouw in de rvb, terwijl er bij deze ondernemingen dit jaar wel 14 nieuwe (mannelijke) bestuurders werden benoemd", stelt Dijkgraaf. 

Dat kan natuurlijk echt niet. "Ik vind de stagnatie van het aandeel vrouwelijke bestuurders verontrustend", luidt de reactie van de minister verder. Ik roep daarom alle grote bedrijven met klem op ambitieuze streefcijfers op te stellen voor de raden van bestuur. Ook roep ik op werk te maken van een plan van aanpak voor de realisatie van die streefcijfers."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml