'Ministerie smeet onrechtmatig met miljarden voor coronamateriaal'

'Ministerie smeet onrechtmatig met miljarden voor coronamateriaal' 

19 mei 2021 - 13:06

De regering raakt blijkbaar nog steeds wel eens bonnetjes kwijt. De Algemene Rekenkamer heeft het Ministerie van Volksgezondheid keihard op de vingers getikt omdat het miljarden euro's voor coronamateriaal niet goed genoeg kan verantwoorden. 

Het is met andere woorden een boekhoudkundige puinhoop op het ministerie. In totaal is in 2020 5,1 miljard euro uitgegeven aan onder meer beschermingsmiddelen, beademingsapparatuur en testmateriaal. Het financieel beheer over die uitgaven "schoot ernstig tekort", van liefst 40 procent is niet duidelijk waaraan het is uitgegeven.

Zo ontbraken ontvangstbewijzen voor rechtstreekse leveringen van goederen aan zorginstellingen en was het onduidelijk of aantallen afgenomen coronatests op facturen die het ministerie betaalde wel klopten. Daar komt bij dat de Tweede Kamer niet op tijd werd geïnformeerd (daar is het kabinet sowieso niet zo goed in) over belangrijke overeenkomsten waarbij grote financiële verplichtingen werden aangegaan.

Wist Hugo de Jonge hiervan af? Jazeker, in september al maar hij besloot pas om dit jaar daar echt wat aan te doen. Ook Hoekstra had volgens het college eerder in kunnen grijpen. "Dit alles beoordelen wij als een ernstige onvolkomenheid. We wijzen erop dat het financieel beheer de nodige aandacht en acties van de minister en de leiding van het departement vereist, om te voorkomen dat deze tekortkomingen zich ook in 2021 en later voordoen."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.