Ministerie wil (D66)rechters aanpakken
Binnenland

Ministerie wil (D66)rechters aanpakken.

De Nederlandse overheid heeft lak aan de trias politica en gaat zich bemoeien met de rechtspraak in Nederland. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil kijken of rechters in Nederland de wet omzeilen doordat ze in zijn ogen te vaak taakstraffen opleggen terwijl dit eigenlijk niet de bedoeling is.

Uit onderzoek blijkt dat rechters nog steeds vaak voor een 'softe' aanpak van criminelen kiezen bij zware geweldsdelicten en soms zelfs in zedenzaken, meldt het AD.

In 2012 was de wet juist veranderd om het onmogelijk te maken taakstraffen op te leggen in zaken waarop meer dan zes jaar gevangenisstraf staat en met ernstige gevolgen voor het slachtoffer. Ook voor een dader die binnen vijf jaar daarvoor voor iets vergelijkbaars was veroordeeld, geldt een taakstrafverbod.

Maar dit blijkt in de praktijk niet te werken. In plaats van gespuis dat een zwaar delict heeft begaan gewoon jarenlang achter slot en grendel te stoppen, kiezen rechters alsnog vaak voor taakstraffen. Ze hebben een maas in de wet gevonden waardoor dit toch mogelijk is. Ze leggen dan de taakstraf op in combinatie met enkele dagen celstraf. Jarenlange celstraffen zouden namelijk meer kwaad dan goed doen.

Dekker (VVD) denkt dat rechters binnen de wet handelen, maar wil de conclusies uit het onderzoek met 'bespreken' en gaat dan als het resultaat hem niet bevalt natuurlijk totaal geen politieke druk uitoefenen, helemaal niet omdat coalitiegenoot CDA fel tegenstander is van deze manier van straffen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →