'Ministers klagen over werkdruk'
Binnenland

'Ministers klagen over werkdruk'.

De twee kabinetten onder leiding van Mark Rutte tellen de minste bewindspersonen in decennia. En dat zorgt voor een te hoge werkdruk, vinden vooral de ministers van zijn eigen partij. 

Vooral op de ministeries van Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie is een extra man nodig, zeggen ze vandaag in het NRC. Rutte is er een groot voorstander van zijn minister-ploeg zo klein mogelijk te houden, maar: "Je kunt wel vóór minder bewindslieden zijn, maar heb je dan ooit bekeken hoe ongelooflijk druk de staatssecretaris en ik het hebben?", aldus Edith Schippers (Volksgezondheid). 

Ook Halbe Zijlstra vindt dat de werkdruk omlaag moet, vooral omdat het kabinet dan in het buitenland beter vertegenwoordigd kan worden. Bovendien schijnen zijn VVD-kameraden regelmatig het wekelijkse topoverleg te skippen: "Iedere manager weet dat je rustmomenten moet inbouwen, voor als er iets onverwachts gebeurt. Die ruimte hebben zij nu niet."

Doof voor de kritiek is de huidige coalitie niet. Bij een volgend kabinet zal het aantal bewindslieden hoe dan ook toenemen is de verwachting.

Alle artikelen geladen. Overzicht →