Misbruik-militairen doen zelf aangifte tegen 'slachtoffers'
Binnenland

Misbruik-militairen doen zelf aangifte tegen 'slachtoffers'.

Het zogenaamde verhaal van drie militairen over misbruik in een kazerne in Schaarsbergen krijgt een heel andere wending: de negen collega's die hen stelselmatig zouden hebben vernederd, aangerand, mishandeld en bedreigd, doen nu zélf aangifte tegen hen.

Het groepje militairen zegt dat de 'beschuldigingen' - variërend van anale verkrachting en andere seksuele vernederingen tot het dwingen om een theedoek uit een leeuwenkuil in Burgers Zoo te halen - van a tot z verzonnen zijn en doen daarom een tegenaangifte van laster en smaad, meldt het AD.

Destijds werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld en nu de marechaussee die heeft afgerond, blijkt het verhaal aan alle kanten te rammelen. Zo verklaarden twee militairen dat zijzelf tijdens een ontgroeningsritueel een vinger in de kont kregen gestopt, maar is er een filmpje opgedoken waarin een van de 'slachtoffers' zegt: "Hé, ik doe niets. Je moet hem wel erin duwen. Kom op."

Het OM moet nog wel een beslissing nemen over eventuele vervolging, maar dat wordt niet afgewacht. Volgens de advocaat van de beschuldigde militairen weet iedereen binnen defensie - hoewel hun namen nooit naar buiten zijn gekomen - inmiddels om wie het gaat en heeft er eentje daardoor ook grote privé-problemen gekregen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →