Mishandelde Turk bij rellen naar Ombudsman
Binnenland

Mishandelde Turk bij rellen naar Ombudsman.

Vorig jaar maart ging het bij het Turkse consulaat in Rotterdam he-le-maal los. De Turkse minister Kaya van Familiezaken zou een praatje komen houden, maar werd door minister-president Mark Rutte en burgervader Ahmed Aboutaleb tegengehouden.

Kaya was op de hoogte van het inreisverbod, maar nam de proef op de som en reisde toch naar Rotterdam. De politie stuurde de minister terug, waarop NederTurken de boel lieten escaleren. Zij gingen de confrontatie met de politie aan, wierpen bakstenen en bloempotten naar hen.

De opgetrommelde Mobiele Eenheid sloeg de opstandelingen keihard neer, een uitzondering. Huseyin Kurt kreeg ook klappen en werd bovendien gebeten door een politiehond. Kurt was dusdanig toegetakeld, dat hij er een gebroken rug- en nekwervel aan overhield.

'Eigen schuld, dikke bult'

Kurt nam een advocaat in de arm en meldde zich bij de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten van de politie. Die verklaarde de klaagzang van Kurt eergisteren als ongegrond. De onafhankelijke klachtencommissie verklaart dat hij Kurts' eigen schuld is dat hij ten prooi viel aan de lange latten van de ME.

Hij zou willens en wetens een politiebevel om te vertrekken hebben genegeerd en kon dus weten dat er geweld gebruikt zou gaan worden. Het was simpelweg zijn eigen keuze. Wel betreurt de commissie het letsel dat Kurt heeft opgelopen.

De advocaat van het 'slachtoffer' pikt de uitleg van de klachtencommissie niet en stapt naar de Nationale Ombudsman.

Alle artikelen geladen. Overzicht →