Mislintat moet bellen naar Van Basten na terechte kritiek

Mislintat moet bellen naar Van Basten na terechte kritiek 

22 augustus 2023 - 16:09

OPINIE. Marco van Basten schiet met scherp op Ajax. Gisteravond uitte hij bij Ziggo Sport stevige kritiek op de Amsterdamse club. Hij verweet de club onherkenbaar te zijn, van laag niveau te zijn en hij zei niet te weten wie of wat Ajax tegenwoordig Ajax maakt. Terecht.

Maar je moet wel begrijpen wat hij bedoelt. Veel Ajax-supporters op de sociale media willen echter niet eens luisteren en beginnen meteen met een jij-bak richting San Marco. Er wordt gewezen naar zijn periode als trainer/ technisch directeur bij Ajax. Omdat hij verantwoordelijk was voor de komst van spelers als Sno, Sulejmani en Civitanitz zou hij nu, veertien jaar later, over de staat van het huidige Ajax geen mening mogen hebben. En daarmee einde discussie.

Terwijl het best zinvol is om naar San Marco te luisteren. En ja, de trainerscarrière van Van Basten was geen daverend succes, dat heeft hij zelf ook al vaak toegegeven, maar dat neemt niet weg dat hij nu alsnog best zinnige dingen over zijn voormalig broodheer zou kunnen zeggen. Als Van Basten geen mening over Ajax zou mogen hebben, waarom zou elke andere willekeurige supporter dat dan wel mogen? Aan welke criteria moet je voldoen om de club Ajax tegen het licht te mogen houden? Geen idee.

Over iemands club beginnen is als over iemands moeder beginnen. Je moet je bewoording zorgvuldig kiezen en oppassen met wat je zegt. Dat heeft Van Basten gisteravond niet gedaan en daar gaat het vaker bij hem mis. San Marco is een intelligente vent, dat durven we wel te stellen, heeft een goede uitstraling, maar is ook een typisch geval van een intelligent iemand die nooit heeft hoeven door te leren. Als hij praat zie je jammer genoeg ook vooral het ongebruikte intellectuele potentieel.

Daarom moet je goed luisteren als Van Basten praat en het niet te letterlijk nemen. Wat hij zegt is dat er bij Ajax te weinig Ajax iconen rondlopen. Mensen die Ajax naar buiten toe Ajax maken. Die een verleden bij de club hebben, die herkenbaar zijn voor de Ajax-supporters en die daarmee een boegbeeld zijn. Mensen waarvan supporters weten dat zij uitdragen waar Ajax voor staat. Bij een bedrijf als de Bijenkorf of Ahold is dat niet relevant, bij een voetbalbedrijf als Ajax, waar emotie een grote rol speelt, wel. Hoe krom het misschien ook is, Ajax kan geen bedrijf zijn louter bestaande uit technocraten die goed in hun vak zijn, Ajax heeft in de organisatie bekende koppen nodig. Cruijff zei het, Van Basten zegt het. Het verschil is dat aan Cruijffs autoriteit niet werd getwijfeld, aan die van Van Basten volop.

Dat je in alle Ajax-filmpjes die Ajax Media maakt nu steeds dezelfde oud-Ajacieden voorbij ziet komen (hoi Sjaak Swart), zegt genoeg. Ajax is een ontzettend groot bedrijf, de afgelopen jaren is de organisatie van Ajax gegroeid als kool, maar het aantal Ajacieden in die organisatie blijft beperkt tot een handjevol jeugdtrainers. Dat is vreemd. Het wordt tijd dat Ajax een actief beleid gaat voeren om (oud-)spelers waarvan je kan aannemen dat ze een bepaalde mate van intelligentie hebben te betrekken bij de club.

Als mega groot bedrijf heeft Ajax nou eenmaal veel kundige en opgeleide mensen nodig uit veel verschillende disciplines. Start een programma en begeleid (oud-)spelers na hun carrière actief in een loopbaantraject. Wat willen ze doen? Waar ligt hun talent? Hoe kunnen ze binnen Ajax richting geven aan een tweede leven? Wat willen ze doen? Fysiotherapeuten, data-analisten, financial controllers, voedingsconsulenten, salesmanagers, psychologen, persmanagers, vertrouwenspersonen voor jeugdspelers. Ajax heeft van alles nodig. Het is bizar hoeveel potentieel intellectueel talent een club als Ajax nu onbenut laat. Stuur die spelers tijdens of na hun carrière naar de schoolbanken en pluk de vruchten.

Dat is ook meteen de manke van Van Basten. Hij is onderdeel van het probleem. Hij roept dat er te weinig herkenbaarheid is bij Ajax, maar zelf doet hij als oud-speler en inwoner van Amsterdam ook niks bij de club. Hij is weliswaar niet opgeleid, maar zelfs dan kan hij nog waarde hebben voor Ajax. Waarom deelt hij zijn passie voor de sport niet met de jeugd? Waarom deelt hij de lessen uit zijn carrière niet met jeugdspelers? Waarom geeft hij geen college aan de jeugd over Cruijff? Waarom helpt hij Menno Geelen niet bij het werven van sponsoren? Waarom gaat hij niet samen met Mislintat de boer op om spelers over te halen voor Ajax te voetballen?

Van Basten, pak de handschoen op en doe iets voor je club.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.