MIVD: houd Rusland in de gaten
Buitenland

MIVD: houd Rusland in de gaten.

Het afgelopen jaar is de Russische digitale dreiging tegen Nederlandse, Europese en NAVO-belangen toegenomen, zegt de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst bij het verschijnen van het jaarverslag over 2016. Rusland zou naar een kleinere rol van de NAVO streven en erkenning als militaire grootmacht, waar het land al aardig mee op weg is.

In het MIVD-rapport staat onder andere dat Rusland al langere tijd een 'hybride oorlog' voert. Hierbij is er geen openlijk conflict tussen twee staten, maar wordt er gewerkt met een mix van politieke, militaire, economische, informatie- en cybermiddelen.

Zo worden de Russische interventies in Oekraïne en Syrië en het militair optreden in de directe omgeving van het NAVO‐verdragsgebied gelinkt aan "uitingen van een verhardend en agressiever wordend Russisch buitenland‐ en veiligheidsbeleid". Daarnaast is er duidelijk sprake van een "toenemend Russisch conventioneel en nucleair militair vermogen".

Vooral de Russische militaire inlichtingendienst GRU is actief. De GRU heeft hackers in dienst die de publieke opinie in het Westen bestoken - bijvoorbeeld tijdens verkiezingen - en traditionele media aanvallen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →