Upd: Mladic in beroep tegen levenslange celstraf
Buitenland

Upd: Mladic in beroep tegen levenslange celstraf.

Volgens het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft Ratko Mladic zich tijdens de burgeroorlog in Bosnië schuldig gemaakt aan genocide in Srebrenica. De rechter veroordeelde de voormalig bevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen tot levenslang.

Update 13.42 uur:

De zoon en advocaat van Mladic hebben inmiddels laten weten dat Mladic in beroep zal gaan tegen zijn levenslange celstraf.

Oorlogsmisdaden

Mladic leverde als bevelhebber "een significante bijdrage" aan de misdaden, aldus rechter Fons Orie. Ook maakte hij zich volgens hem schuldig aan andere misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden, waaronder de bombardementen op Sarajevo.

Srebrenica was tijdens de oorlog, die duurde van 1992 tot 1995, uitgeroepen tot veilige zone voor de islamitische bevolking, onder bescherming van Nederlandse soldaten. Op 11 juli 1995 liepen Mladic' troepen de stad onder de voet. Kort daarna werden meer dan 7.000 moslims gedood.

Overigens gaat het helemaal niet zo goed met Mladic. Toen zijn advocaten voor het uitspreken van het vonnis om een 'pauze' vroegen werd een aantal keren zijn bloeddruk gemeten, die was "gevaarlijk hoog".

Hierop vonden de advocaten dat het beter was als de rechter nog even zou wachten met het uitspreken van het vonnis, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Bij terugkeer in de rechtszaal begon Mladic te schreeuwen waarna hij er uit werd gezet.

Alle artikelen geladen. Overzicht →