'Onzedige' mobiele telefoon taboe voor Indiase vrouwen
Tech

'Onzedige' mobiele telefoon taboe voor Indiase vrouwen.

Tientallen miljoenen Indiase vrouwen en meisjes mogen geen smartphone van hun mannen en vaders, omdat zo'n vies modern apparaat alleen maar tot seksuele uitspattingen leidt. 

"Het begint met praten en voor je het weet komt er een huwelijk, of loopt ze weg met een jongen", zegt Balbir uit hoofdstad New Delhi. Hij is de vader van twee tienerdochters. Volgens cijfers van internationaal telecombedrijf GSMA heeft maar 28 procent van de vrouwen in India een telefoon tegenover 43 procent van de mannen. Dat is, op China na, de grootste mobiele genderkloof ter wereld. 

Veel families vinden het maar zonde om geld te verkwanselen aan technologie of onderwijs voor dochters, aangezien die op een gegeven moment uitvliegen en zich als getrouwde vrouw aansluiten bij hun schoonfamilie. Weg dochter, weg geld. Indiërs investeren liever in zonen, meldt The Wall Street Journal.

Geen kans op ontwikkeling

Zonder telefoon en internettoegang kunnen Indiase vrouwen zich nauwelijks ontwikkelen. Offline carrièrestappen maken lukt ook al niet, omdat daar bewegingsvrijheid voor nodig is die veel meisjes niet krijgen.

De digitale verstokenheid in het deels conservatieve Zuid-Aziatische land gaat zo ver, dat in het dorpje Lalpur pas nog een razzia werd gehouden waarbij alle vrouwen onder de achttien hun mobieltje moesten inleveren. "Mobiele telefoons zijn heel gevaarlijk voor vrouwen", vindt dorpsoudste Ram Sanhaiya. "Meisjes zijn sneller geneigd om zichzelf in verlegenheid te brengen". Vader Balbir: "Als een meisje op straat muziek luistert met een mobiele telefoon, wat zullen mensen denken? Ze zullen zeggen dat ze geen fatsoenlijk meisje is."

Alle artikelen geladen. Overzicht →