Mobieltje in gevangenis wordt 'opnieuw' strafbaar
Binnenland

Mobieltje in gevangenis wordt 'opnieuw' strafbaar.

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft een brief aan de Tweede Kamer opgesteld, waarin hij schrijft dat in verband met de algemene orde en veiligheid in de gevangenis het naar binnen smokkelen van een mobiele telefoon of tablet strafbaar gesteld moet worden.

Officieel is het al langere tijd verboden, maar gedetineerden lapten de regels tot op heden aan hun laars. Dat is ook niet zo erg, aangezien er tot nu toe nauwelijks iemand voor veroordeeld werd. Alleen wanneer een gevangene de telefoon gebruikt om een ontsnapping te plannen wordt hij of zij bestraft. Dijkhoff wil er met de nieuwe regels voor zorgen dat gevangenen, wanneer er bij hen een mobieltje of tablet ontdekt wordt, een geldboete ontvangen.

Naast het in bezit hebben van een telefoon of tablet, moeten volgens Dijkhoff ook de smokkelmanieren strafbaar gesteld worden. In de afgelopen periode werden er regelmatig mini-telefoons in tennisballen over de muur van penitentiaire inrichtingen geworpen. Ook drones zijn zeer populair om smokkelwaar mee over de muren te loodsen, zo weet de NOS. Wanneer de ingangsdatum van de nieuwe regels zal zijn, is nog onbekend.

Alle artikelen geladen. Overzicht →