Moeder doodrijder: 'Hij had nooit vrij mogen komen'
Binnenland

Moeder doodrijder: 'Hij had nooit vrij mogen komen'.

De 38-jarige Rémon W., psychiatrisch patiënt, reed vrijdag een kind dood in het Gelderse Zelhem. Volgens zijn moeder had dit voorkomen kunnen worden: "De rechter in Zutphen had begin deze maand Rémon nooit mogen vrijlaten."

W. werd acht dagen voor het ongeluk vrijgelaten. Daarvoor zat hij vast vanwege onder meer het spuiten van pepperspray in het gezicht van zijn vader. Afgelopen vrijdag botste hij tijdens het inhalen frontaal op een auto met een gezin, waarbij een vierjarig jongetje om het leven kwam. W. stal de auto van de psycholoog die bij hem op bezoek was in het kader van de strafzaak tegen hem.

"Ik heb het tegen zijn psychiater gezegd: er gaat iets ergs gebeuren als mijn zoon vrijkomt. En dan neemt hij daar anderen in mee", vertelt Monique van der Sandt (61) aan de Gelderlander. Ze deelt haar verhaal omdat ze wil dat de wet wordt aangepast. "Dit is een oproep aan de minister van Justitie, aan Den Haag. Maak een clausule in de wet waardoor mensen zoals Rémon makkelijker gedwongen kunnen worden opgenomen."

Eerder vanavond maakte NRC Handelsblad al bekend dat Reclassering Nederland een negatief advies had uitgebracht over het vrijlaten van W. Omdat zijn toestand stabieler was geworden, hij medicatie slikte en wilde meewerken aan psychologisch onderzoek, werd besloten hem toch vrij te laten.

Alle artikelen geladen. Overzicht →