Moet Den Haag strenger toezien op het gebruik van bestrijdingsmiddelen i.v.m. parkinson?

Moet Den Haag strenger toezien op het gebruik van bestrijdingsmiddelen i.v.m. parkinson? 

29 september 2021 - 13:00

Het aantal parkinsonpatiënten neemt wereldwijd steeds meer toe. Deskundigen zien een verband tussen de ziekte en pesticiden. Hoewel de Europese Commissie gevaarlijke pesticiden heeft verboden, worden er in Nederland nog steeds schadelijke varianten gebruikt.

‘‘Parkinson wordt helaas op steeds jongere leeftijd gediagnosticeerd’’, zo vertelt Marina Noordegraaf. Zij was nog maar 49 jaar toen de ziekte bij haar werd geconstateerd. Nadat ze zich ging verdiepen, besefte ze zich dat ze vroeger aan pesticiden werd blootgesteld. Eenzelfde bevinding blijkt uit het verhaal van Frank Roos, die vroeger werkzaam was op het platteland. Bij hem werd de ziekte zelfs al op 29-jarige leeftijd vastgesteld. 

Hoewel de Europese Unie sinds een aantal jaren enkele zeer giftige middelen heeft verboden, zijn er nog steeds vergelijkbare gewasbeschermingsmiddelen op de markt. Dit zijn de zogenaamde ‘copycats’. Neuroloog Bas Bloem geeft aan dat deze stoffen als het ware ‘’door de hoepel springen van het Europese toelatingsbeleid’’, dat volgens hem niet klopt. 

Ondanks dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) bepaalt welke stoffen er in Nederland mogen worden gebruikt en het gebruik van de copycats toestaat, is er veel kritiek. Zo zegt Milieujurist Anne de Vries dat het Ctgb een zelfstandig bestuursorgaan is, maar zij wel studies geheim houden en dat sommige studies vanuit de industrie zelf worden gefinancierd. Daarnaast plaatst ze ook haar vraagtekens bij het beleid van dem. minister Carola Schouten van het Ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij beweert niets te kunnen doen aan het gebruik van mogelijke schadelijke pesticiden in verband met de Europese wet- en regelgeving. Volgens Anne de Vries kan zij wel degelijk vanuit het voorzorgsbeginsel ingrijpen, zoals Luxemburg eerder wel deed. Volgens Carola Schouten is dit nationaal bepalen ‘’erg ingewikkeld’’. Verder zegt ze dat we ook regels in dit land hebben en kiest ze er dus niet voor om nu het voorzorgsbeginsel toe te passen in verband met Europese procedures.  

De Hofbar terugkijken? Klik hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml