Mogelijk meestvervalser actief
Buitenland

Mogelijk meestvervalser actief.

De recente ontdekking dat een schilderij waarvan gedacht werd dat Frans Hals het had geschilderd vals blijkt te zijn, doet vermoeden dat er meerdere schilderijen onterecht als echt worden gezien. 

In 2011 bracht het schilderij nog 10 miljoen dollar op. De koper, een Amerikaanse verzamelaar, heeft zijn geld inmiddels teruggekregen. 

Opmerkelijk is dat het schilderij in 2011 nog als echt bestempeld werd. Later werd echter ontdekt dat de materialen die voor het schilderij werden gebruikt, niet uit de tijd van de beroemde schilder stamt.

Ook een schilderij van de schilder Lucas Cranach de Oudere werd eerder dit jaar als vals bestempeld. Het schilderij werd 'verdacht' omdat het uit dezelfde collectie als de neppe Frans Hals afkomstig was. Inmiddels worden 25 schilderijen onder de loep genomen omdat ze mogelijk nep zijn. 

"Dit zou het grootste kunstschandaal in honderd jaar zijn", zo citeert RTL Nieuws een kunsthandelaar. "De uitgekiende marketing van deze zeer vernuftige vervalsingen met oude materialen heeft de kunstmarkt verrast."

Alle artikelen geladen. Overzicht →