Molukkers: 'Rutte moet ook sorry tegen ons zeggen'

Molukkers: 'Rutte moet ook sorry tegen ons zeggen' 

20 december 2022 - 13:41

Rutte heeft inmiddels al in vier talen 'sorry' gezegd voor het slavernijverleden, maar moet nu ook 'sorry' zeggen tegen de behandeling van Molukkers. Dat wil de regering in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) graag.

Voor wie het niet weet: Nederland haalde na de onafhankelijkheid van Indonesië ruim 3500 Molukkers die in dienst waren geweest bij het Koninklijk Nederlands Indische Leger (KNIL) naar Nederland, in afwachting van de vestiging van een eigen staat voor de inmiddels zelf uitgeroepen republiek. Maar die staat kwam er nooit.

Allemaal heel erg natuurlijk, maar de RMS wil dus dat er expliciet sorry wordt gezegd. Nu heeft Rutte eerder wel al sorry gezegd "aan iedereen in ons land die met de gevolgen van de koloniale oorlog in Indonesië heeft moeten leven." Hij had het daarbij over de 'Indische gemeenschap' maar dat is tegen het zere been van de Molukkers: de RMS voelt zich "diep gekwetst” dat Rutte de Molukkers onder "de Indische gemeenschap” heeft gevat. "Een ernstig tekort aan historisch besef”.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml