Mona Keijzer: 'Ik kon mezelf niet meer in de spiegel aankijken'

Mona Keijzer: 'Ik kon mezelf niet meer in de spiegel aankijken' 

11 februari 2022 - 11:34

Initiatiefnemers Mona Keijzer (oud CDA-Kamerlid), Ronald Meester (hoogleraar Waarschijnlijkheidsrekening aan de Vrije Universiteit) en internist in opleiding Jona Walk hopen met het manifest 'Onverdeeld Open' voor de grote ommezwaai te zorgen. Zij pleiten voor afschaffing van de coronapas. Zij vinden dat het toegangsbewijs onvoldoende bijdraagt aan het tegengaan van de besmettingen. Een vaccin helpt immers goed tegen ernstige ziekte maar we kunnen wél alsnog ziek worden, en dus staat de pas niet in verhouding tot de inbreuk die het heeft op onze grondrechten.

In de nieuwe aflevering van de podcast Op Z'n Kop! leggen zij uit waarom dat zo is. Het coronatoegangsbewijs is een instrument wat pas als allerlaatste redmiddel zou moeten worden ingezet. "Er is een probleem, je doel is om het op te lossen en je kunt kiezen uit een aantal instrumenten om het te lossen. Dan kies je alleen die instrumenten die grondrechten van burgers niet schenden. Zulke verregaande maatregelen voer je pas in als laatste redmiddel. Vervolgens kijk je of het wel effectief is. En dan zeg ik nee, dit is niet de samenleving die ik wil nalaten aan mijn kinderen", zegt Mona Keijzer.

Het manifest 'Onverdeeld Open' is inmiddels ruim 800.000 keer ondertekend. Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman vragen zich af waarom mensen niet eerder in verzet zijn gekomen, bijvoorbeeld de jeugd. Volgens Ronald Meester is de discussie er onder zijn studenten wel degelijk en komen ze ook in verzet, maar hebben we aan het begin van de pandemie ook de beelden vanuit Bergamo gezien en duurt het heel lang om de publieke opinie te beïnvloeden. Mona Keijzer vult aan: "Toen ik nog in het kabinet zat was het voor mij ook een proces van bewustwording. Ik lag er nachten wakker van en kon mezelf niet meer in de spiegel aankijken. Toen besloot ik pas dat het genoeg was."

Het ultieme doel is om minstens een miljoen handtekeningen te verzamelen en die dan aan het kabinet aan te bieden. Jona Walk zou ook graag zien dat ze net als Diederik Gommers van het OMT aan de Tweede Kamer hun standpunten mogen uitleggen. Kan 'Onverdeeld Open' inderdaad voor de grote ommezwaai zorgen? Luister hier naar de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml