Mondkapjesdebat: is de onderste steen wel boven gekomen?

Mondkapjesdebat: is de onderste steen wel boven gekomen? 

21 april 2022 - 14:50

Data-speurders Daniël en Kees doen niets liever dan naar informatie zoeken in de oneindige stroom aan gegevens uit documenten die zijn vrijgegeven op basis van Wob-verzoeken. In de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop! geven ze een inkijkje in hun werk.

Door Tweede Kamerleden wordt volop gebruik gemaakt van hun diensten, want daar hebben de Kamerleden zelf geen tijd voor natuurlijk. Door middel van speciale zelf geschreven software kunnen de data-speurders in de documenten snel op zoek naar bepaalde trefwoorden om iets uit te zoeken. "Dan krijg je vanzelf een kleinere selectie die je door hoeft te werken", zegt Daniël (niet zijn echte naam, de keerzijde van het werk) in gesprek met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman.

Zo had je recent het debat met Hugo de Jonge over de mondkapjesdeal met de stichting Hulptroepen Alliantie van Sywert van Lienden. Iets waar de Volkskrant over berichtte, maar waar de data-speurders het werk hadden gedaan door de ontdekking van De Jonge's privé-mailadres. "Dan zie je dus een aantal Kamerleden met onze producties rondlopen. En een minister Helder die zegt: 'oh, maar er is ook nog een tweede prive-mailadres van De Jonge'. Wat gebeurt er vervolgens? Een Kamerlid bericht mij of ik kan kijken of dat adres óók wordt gebruikt. Gewoon tijdens het debat, dat is toch briljant?"

Zwagerman vraagt zich af of dat ook zo was. "Dat is het rare. Dat hele e-mailadres, waarvan De Jonge zegt, dat heb ik ook gebruikt, komt NUL keer voor", zegt Daniël. Met andere woorden: niet alles is boven water gekomen in de Wob-verzoeken, blijkbaar. Daar is de wet toch niet voor bedoeld?

Luister hier naar de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml