Mondriaan wilde met 19-jarige trouwen
Binnenland

Mondriaan wilde met 19-jarige trouwen.

Piet Mondriaan is op 59-jarige leeftijd bijna getrouwd met een 40 jaar jongere vrouw. Dat ontdekte Mondriaan-kenner Hans Janssen tijdens onderzoek voor het boek 'Piet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven' dat dinsdag verschijnt.

Over het liefdesleven van Mondriaan was tot voor kort nauwelijks wat bekend; de schilder bleef zijn hele leven vrijgezel. Eerder dit jaar werden echter al brieven ontdekt aan de 14 jaar jongere Willy Wentholt, met wie Mondriaan vijf jaar lang een knipperlichtrelatie onderhield. Janssen heeft ontdekt dat Mondriaan in 1931 van plan was te trouwen met Lily Bles, dochter van een bevriende dichter.

Mondriaan kreeg Bles als kleuter al bezoek maar zou verliefd zijn geraakt toen hij de jongedame op 19-jarige leeftijd bezocht bij haar vader in Parijs. "Mondriaan besloot Lily in 1931 een huwelijksaanzoek te doen, per brief. De kunstenaar kocht zelfs een groter bed, huurde een zolderkamertje boven zijn eigen keukentje/slaapkamer, timmerde een wiegje en schilderde zijn hele atelier," vertelt Janssen volgens het AD.

Het feest ging tenslotte niet door: volgens Bles' vader was het beter als ze iemand zocht van haar eigen leeftijd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →