Ex-onderduiker kust redder Willy de Metz-Wiechmann

Monument voor schuilplaatsverleners WOII  

22 maart 2015 - 08:59
Tienduizenden Nederlanders hebben in de Tweede Wereldoorlog mensen laten onderduiken om hen uit handen van de Duitse bezetters te houden. Voor deze zogenoemde schuilplaatsverleners wordt vrijdag een monument onthuld in Kamp Amersfoort, zo meldt het ANP.
Kamp Amersfoort is volgens de Stichting Schuilplaatsverleners een historische plek, want mensen die werden betrapt met onderduikers in huis werden naar dat kamp afgevoerd. Velen hebben het enorme risico dat zij namen met de dood moeten bekopen. Onder anderen Amsterdammers die Anne Frank en haar familie lieten onderduiken, kwamen in Kamp Amersfoort terecht. "De schuilplaatsverleners hebben honderdduizenden mensen het leven gered. Ze werkten tijdens de oorlog in alle stilte en in het diepste geheim. Ze verdienen een nationaal eerbetoon voor hun moed en heldhaftigheid", aldus Jos Pothof, secretaris van de stichting. Ronald Leopold, directeur van het Anne Frank Huis, onthult het door kunstenaar Eric Claus ontworpen monument.
Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst. Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie