Moordenaar van Bas van Wijk krijgt lagere straf door vormfout

Moordenaar van Bas van Wijk krijgt lagere straf door vormfout 

18 mei 2021 - 14:25

Zo gaat dat dus in rechtstaat Nederland. Je vergeet ergens een datum en een plaats in te vullen en plots valt de straf voor de verdachte veel (maar echt, heel veel) lager uit dan eigenlijk zou moeten.

In dit geval gaat het over de moord (ja, de rechter kan zoveel zeggen maar wij noemen het gewoon zo) op Bas van Wijk. Hij werd door ene Samir El Y. met twee schoten om het leven gebracht omdat hij tussenbeide sprong toen deze meneer een (nep) rolex wilde jatten van zijn vrienden. Volgens het OM 'gekwalificeerde doodslag', want hij schoot Van Wijk dood om de horlogeroof makkelijker te maken en dus zou hij 18 jaar achter de tralies weg mogen rotten.

MAAR nu komt het: op de gewijzigde tenlastelegging ontbrak de pleegdatum 8 augustus 2020. Ook de plaats van het gewelddadige schietincident ontbreekt bij het punt gekwalificeerde doodslag: het gebeurde in recreatiepark De Oeverlanden bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. Stond er niet, en dus kijkt de rechter niet naar 'gekwalificeerde doodslag', maar alleen naar 'doodslag'. En dus wordt Samir El Y. niet 18 jaar achter de tralies gegooid, maar slechts 9 (met tbs).

De nabestaanden van Van Wijk zijn geschokt door de uitspraak: "De rechtbank zegt niet toe te komen aan de beoordeling of het hier gaat om gekwalificeerde doodslag omdat er op de dagvaarding geen datum en plaats staat vermeld. Terwijl we hier twee dagen hebben gesproken over een en hetzelfde feitencomplex en de datum en plaats op de dagvaarding wel worden genoemd bij de overige aanklachten voor moord, doodslag en bedreiging. Dat leidt bij mijn cliënten tot een grote mate van onbegrip. Die krijgen het idee dat ze in een poppenkast terecht zijn gekomen en niet op een plek waar rechtvaardigheid plaatsvindt", zo verwoordt advocaat Richard Korver de frustratie.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.