Moskeeën woest na undercoveractie, onderzoekers bedreigd

Moskeeën woest na undercoveractie, onderzoekers bedreigd 

19 oktober 2021 - 15:05

Het NRC pakte afgelopen zaterdag groots uit met het nieuws dat het onderzoeksbureau Nuance door Training en Advies met een undercoveractie in opdracht van gemeentes onderzoek deed naar radicalisering binnen moskeeën. Gevolg: iedereen boos, medewerkers van NTA worden bedreigd en de moskeeën overwegen om aangifte te doen.

Volgens het stuk hebben zeker tien gemeenten NTA in het geheim onderzoek laten doen naar mogelijke radicalisering bij religieuze organisaties. Experts zeiden daarover dat de gebruikte methoden onrechtmatig zijn, maar het bedrijf ontkent dat met klem. Op uiteenlopende wijze worden medewerkers nu bedreigd, stelt het bedrijf in een persbericht. "Er zijn haatcampagnes gaande om medewerkers onder druk te zetten hun werkzaamheden voor NTA te staken." In één geval zou daarbij vernielingen aan een huis zijn gepleegd.

De NOS meldt dat een groep van moskeekoepels nu van plan is om een wob-verzoek in te dienen. Zij denken dat de gemeenten en het NTA buiten hun boekje zijn gegaan, vragen zich af hoe het met de privacy zit en waarom er onderzoek wordt gedaan als er geen verdenkingen of aanleiding daarvoor is.

 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml