Moslims protestbidden tegen sluiting moskeeën Italië
Buitenland

Moslims protestbidden tegen sluiting moskeeën Italië.

Honderden moslims zijn vandaag bij het Colosseum in Rome op hun knieën gezakt om protestgebeden te murmelen tegen de sluiting van een handvol doe-het-zelf-moskeeën in Italië.

De sluiting van de gebedshuizen tast de vrijheid van godsdienst in het pastaland aan, vinden de moslims. Behalve protestgebeden werden er ook borden met "Vrede" en "Open de moskeeën" omhoog gehouden, schrijft Al Jazeera.

Recente aanslagen in Europa zouden het wantrouwen tegen moslims hebben gesterkt, meent de Italiaanse moslimgemeenschap. De overheid grijpt nu pietluttige redenen aan om geïmproviseerde gebedshuizen te kunnen sluiten. Zo werd er recentelijk een moskee gesloten omdat het niet genoeg toiletten zou hebben. 

'Onacceptabele provocatie'

Politica Barbara Saltamartini van de anti-immigratiepartij Lega Nord noemt de samenkomst in Rome "een onacceptabele provocatie". Volgens bekeerling Francesco Tieri wil de politiek de moslims in Italië gewoonweg niet erkennen als een vreedzame gemeenschap. "We worden gedwongen om gebedsruimten te huren als we ergens willen bidden - wat voor ons net als ademen is. Als we het niet doen, gaan we dood". 

De islam wordt in Italië niet erkend als officiële religie, hoewel er op papier ruim 800.000 moslims in het Zuid-Europese land wonen. Daarmee zijn de moslims goed voor ruim 1,5 procent van de Italiaanse populatie, en is de islam de tweede grootste religie in het Roomse land. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →