'Moslim moet terreur scherper veroordelen'
Buitenland

'Moslim moet terreur scherper veroordelen'.

Liefst driekwart van de Denen vindt dat gematigde Deense islamieten en hun imams zich duidelijker moeten distantiëren van jihadistisch terrorisme. Slechts 13 procent van de inwoners van Denemarken is tevreden over de opstelling van de Mekkaans geleide monotheïsten in deze materie. 

Dat zou blijken uit een onderzoek waarover de Deense Local bericht. 

In een reactie op de studie zei Naser Khader, parlementslid voor de Conservatieve Partij, dat "moslims die zich niet uitspreken tegen terreur in feite het geweld sanctioneren en daarom medeschuldig zijn als zulke wandaden worden begaan".

Khader: "De terroristen zijn bezig de islam te vernietigen. De islam bevindt zich in een diepe crisis. Gematigde moslims en imams moeten verhinderen dat de islam een oorlogsreligie wordt. Als we terreur verwerpen, zenden we een boodschap dat velen van ons het ermee oneens zijn, en we communiceren dat we erkennen dat er een probleem is." De politicus deed zijn uitspraken op TV2. 

De niet al te radicale Scandinavische Mohammedanen ontkennen massaal dat er een link bestaat tussen hun godsdienst en terrorisme, zei Khader. "We moeten eerlijk zijn en toegeven dat er een probleem is met onze religie: dat sommigen bezig zijn de zaak over te nemen. We bezitten een gedeelde verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de islam op het juiste pad wordt gebracht."

Alle artikelen geladen. Overzicht →