'Jezuskruis Lesbos = beledigend voor moslims', kruis weg 

12 oktober 2018 - 09:30

Op het Griekse eiland Lesbos, van oudsher een orthodox-christelijk gebied, zijn in de afgelopen tijd een hele hoop migranten aangemeerd. Onder hen bevinden zich veel personen die verbonden zijn met islam.

Geen probleem, right? Verbinding, tolerantie en begrip zouden hoog in het vaandel moeten staan. We zijn allemaal immers maar mensen en vrede zij met u.

Maar op Lesbos nog even niet. Op de kliffen van Apellia, onder het kasteel van Mytilini, staat al decennia lang een groot kruis. Dat is daar gebouwd ter nagedachtenis aan de mensen die zijn gestorven op zee.

Ongepast en beledigend 

So far, so good. Totdat een lokale actiegroep in samenwerking met diverse hulpverleningsinstanties zich realiseerden dat er inmiddels veel moslims het eiland bevolken. En een kruis te midden van moslims is niet alleen ongepast, het is ook nog eens zwaar beledigend. Bovendien schijnt niemand zich te realiseren dat veel verdronken mensen niet christelijk zijn.

Slopen dat kruis, en snel

Snel klommen de actievoerders in de pen. In een brief aan de haven- en burgemeester werd gesteld dat het kruis demotiverend werkte voor moslimzwemmers. Die zouden zich tegenhouden voelen. Ook beweerden de schrijvers van de brief dat het kruis er alleen maar was neergezet uit 'racistisch en intolerant' motief. Er was maar één mogelijkheid: SLOPEN.DAT.KRUIS.

En zo geschiedde. Een paar dagen na de brief werd het kruis, notabene 's-nachts, gedemonteerd. Dat de lokale bevolking, nog steeds grotendeels christelijk, hiermee wordt getroffen is voor niemand belangrijk. Dat deze bevolking woedend heeft gereageerd is ook niet belangrijk. Lesbos kan als verloren beschouwd worden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie