Upd: Doorstart Bandidos mogelijk met nieuwe naam
Binnenland

Upd: Doorstart Bandidos mogelijk met nieuwe naam.

Het is per direct verboden u te verenigen onder de naam 'Bandidos'. De immer 'gezellige' motorclub mag van de rechter niet langer bestaan. Geweld zou verheerlijkt en gestimuleerd worden en dat mag natuurlijk niet.

Motorclub Bandidos is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft inmiddels een lange waslijst aan leden die zich flink misdragen hebben. Het Openbaar Ministerie eiste daarom een verbod, zowel van de Nederlandse als de internationale tak van de club.

"De internationale structuur van de Bandidos MC maakt het noodzakelijk dat activiteiten van alle, ook buitenlandse Bandidos-leden in Nederland worden verboden", zei het OM afgelopen oktober tijdens de behandeling van de zaak.

Volgens advocaat van de motorclub Marnix van der Werf is de kans overigens heel groot dat er in beroep gegaan wordt. Er zou inbreuk zijn gemaakt op het "fundamentele recht van vereniging". Ook vindt hij het een beetje vreemd dat het buitenlandse leden, die geen weet hebben van de rechtszaak hier in Nederland, ook niet toegestaan is uit te komen voor het Bandidos-lidmaatschap.

Harrie Ramakers - de president van de motorclub - liet zelf eerder bovendien nog weten te lachen om het eventueel schrappen van 'zijn' vereniging. "Als wij werkelijk verboden worden, heeft de regering de rechter betaald."

Het OM gaat onderzoeken of andere motorclubs nu ook voor eens en altijd van het toneel geschrapt kunnen worden.

Update 16.29 uur: Het Nederlandse rechtsysteem is zo lek als een mandje. Nu blijkt dat wanneer de leden van de, sinds vandaag verboden Bandidos, opereren onder een nieuwe naam, zij gewoon door kunnen gaan met waar zij mee bezig waren.

Dat stelt Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV).

Het verbod op de de club betekent daarnaast ook niet dat de hesjes niet meer gedragen mogen worden, dat men niet meer samen op de motor mag stappen en dat leden elkaar niet meer mogen ontmoeten.

Wel wordt er koortsachtig aan een nieuwe wet gesleuteld, die eind volgend jaar pas verwacht wordt. Die wet zal het mogelijk moeten maken om een eventuele doorstart te belemmeren.

Alle artikelen geladen. Overzicht →