Muggenorgie moet einde maken aan Zika
Tech

Muggenorgie moet einde maken aan Zika.

Het Britse biotechbedrijf Oxitec komt met een ingenieuze aanpak van virusziektes als Zika en dengue op de proppen. Het bedrijf creëert mannetjesmuggen die door voortplanting als het ware genocide plegen op de muggenpopulatie en daarmee verspreiding van ziektes terugdringen.

Deze genetisch gemodificeerde muggen leggen namelijk kort na het paren het loodje, maar niet voordat ze een genetisch defect doorgeven waardoor ook het nageslacht weinig vlieguren zal maken. Bij de eerste veldonderzoeken tussen 2011 en 2014 zaaiden de moordmuggen aardig wat dood en verderf: de populatie waarop de muggen waren losgelaten daalde met 90 procent.

De eerste fabriek voor genetisch gemodificeerde muggen bevindt zich in de Braziliaanse stad Piracicaba, weet Gizmodo. De fabriek kan maar liefst 60 miljoen muggen per week produceren. Oxitec wacht momenteel de toestemming af van de Braziliaanse autoriteiten op het gebied van gezondheid. Zodra die binnen is beoogt het bedrijf een vliegend doodseskader van tien miljoen muggen loslaten in Piracicaba.

Alle artikelen geladen. Overzicht →