Mutti Merkel leidt KAPOTHARDE nederlaag
Buitenland

Mutti Merkel leidt KAPOTHARDE nederlaag.

Gisteren waren er verkiezingen im Deutschland. Immer tol. De huidige regeringscoalitie bij onze oosterburen kreeg echter een ongenadig pak op de broek van de kiezer.

Het CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel won met 33 procent van de stemmen weliswaar de verkiezingen, toch is dat percentage het laagst sinds 1949. Ook de sociaaldemocratische SPD leed met 20 procent van de stemmen een historische nederlaag.

Grote overwinnaar in Duitsland is het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD), dat met bijna 13 procent de derde grootste partij van het land is geworden. Die overwinning leidde in Duitsland direct tot massale protesten van, hoe kan het ook anders: de linkschmensch.

Dat is overigens allemaal leuk voor de statistieken, de AfD geniet in Duitsland eenzelfde soort status als de PVV in Nederland. Wil niemand mee regeren. Eeuwige oppositiepartij.

AfD-leider is niet meer

Partijleider Frauke Petry van de AfD, die al langere tijd in de clinch ligt met andere topfiguren binnen de partij, heeft vanmorgen bekendgemaakt niet meer verder te willen als fractielid. Petry had de partij ruim twee jaar onder haar hoede.

SPD in oppositie, vreemde coalitie

Ondanks de nederlaag begint Merkel vol goede moed aan het formeren van een nieuwe coalitie, al stelde SPD-leider Martin Schulz dat zijn partij gezien de uitslag in de oppositie thuishoort. Wanneer de partij dat inderdaad doet, blijven er voor mutti Merkel weinig mogelijkheden over. Een coalitie van CDA, FDP en Die Grünen is dat het meest voor de hand liggen, al verschillen die partij sterk in standpunten.

Alle artikelen geladen. Overzicht →