Naar Carré

Naar Carré 

26 juli 2021 - 12:40

Vorige week verplaatste ik me naar theaterzaal Carré in Amsterdam om daar, net zoals duizenden andere mensen, op een waardige manier afscheid te nemen van Peter R. de Vries. Peter en ik waren geen onbekenden van elkaar, we hadden ontmoetingen als gasten in drie talkshows: De Wereld Draait Door, Jinek en Pauw. 

Ik was daar meestal om te praten over een nieuw boek van m’n hand, en Peter om de bevolking te vertellen over een of andere ijzige misdaad, en hoe dat precies zat (wie is het slachtoffer? Wie is de dader? Waar is het moordwapen? Zitten de Marokkanen erachter?’). In de backstage van deze shows leerden we elkaar beter kennen, en het bleek dat Peter m’n boeken las sinds de jaren tachtig, en er nooit meer mee was opgehouden. Ik was daar uiteraard ten zeerste verguld mee, en van de weeromstuit zei ik dat ik naar al z’n programma’s over misdaad op tv keek, wat natuurlijk niet waar was, omdat het erg saaie programma’s waren. Maar Peter geloofde mij, en bedankte mij voor de aandacht die ik aan z’n werk besteedde. We hielden contact via sms en mail, maar Peter een ‘vriend’ noemen zou overdreven zijn, zodat ik hem betitel met ‘een goeie kennis’.

Dus als goeie kennis reed ik van Gent naar Amsterdam. Dat deed ik op de Triumph Street Triple R-motorfiets, die in 2009 verkozen werd tot beste motorfiets ter wereld, en dat twaalf jaar later nog steeds is. Van Gent naar Amsterdam is geen eitje, je moet eerst door Antwerpen, dan door Breda, dan door Utrecht en dan nog helemaal naar de Nederlandse hoofdstad, dat oord van verderf, ellende, en achteruitgang. Ik parkeerde in de buurt van Carré, en ging te voet naar de zaal. Daar stonden reeds bijkans ontelbare pipo’s. Ik zette m’n zonnebril op, als om aan te geven: ik heb zulke betraande ogen van verdriet dat ik ze maar beter kan verbergen. Dat was natuurlijk niet waar, want ik had nog geen seconde gehuild. Ik ben niet echt een huilebalk weet je. De laatste keer dat ik gehuild heb, puur van opwinding en ontroering, was toen Marco van Basten in 1988 het fenomenale doelpunt tegen Rusland scoorde.

De rij naar de kist vol bloemen vorderde traag, en ik had eigenlijk algauw zin om terug naar Gent te rijden zonder Peter te groeten, zodanig werkte die rij op m’n zenuwen. Maar ik ben een doorzetter, en op den duur was het toch mijn beurt om voor te kist te gaan staan, en een aantal afscheidswoorden voor Peter te prevelen. Aldus prevelde ik: ‘Peter, hoe is het toch kunnen gebeuren, jongen? Opeens doken daar uit het niets twee boeven op, en een van hen had godverdomme zelfs een pistool in z’n hand, richtte dit op jouw gestalte, en vuurde vijf kogels. Een daarvan kreeg je in het hoofd, een andere in…’ M’n preveling werd onderbroken door een vrouw achter mij, die onvriendelijk zei: ‘Kan het niet wat sneller, ik wil ook nog wel iets tegen Peter zeggen.’ Het was een dik wijf in een bloemetjesjurk die stonk naar het miskraam van een oude koe. ‘Je hoeft me niet zo’n grote bek te geven, klomp overbodig vlees,’ zei ik, ‘ik heb Peter persoonlijk gekend, en jij niet, dus ik prevel bij z’n kist zolang ik wil.’ ‘Ik heb Peter ook persoonlijk gekend,’ zei ze. ‘Ja?’ zei ik. ‘Hoe dan? Als de vetbobbel die hij dertig geleden inhuurde om z’n snor te kammen?’

Weet je wat dat wijf toen deed? Die gaf me een uppercut tegen m’n bakkes. Duizelig en wankelend verliet ik dat overschatte Carré, ik wist eerst even niet waar m’n Triumph stond, vond hem op den duur toch, en ik reed naar huis, wat me drie uur kostte, en ik besloot om nooit meer naar Amsterdam te reizen om een lijk te groeten. Alleszins niet dat van een goeie kennis. Misschien alsnog dat van een vriend. De pest is dat ik in Amsterdam of waar dan ook geen echte vrienden heb.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.