Nabestaanden Molukse treinkapers eisen antwoorden
Binnenland

Nabestaanden Molukse treinkapers eisen antwoorden.

Ongeveer veertig jaar nadat Molukse jongeren bij De Punt een trein kaapten, zijn familieleden van twee daders naar eigen zeggen nog altijd op zoek naar antwoorden. Oh, en geld. Zoals wij vanmorgen al vermeldden boog de rechtbank in Den Haag zich vandaag over de vraag of de twee kapers werden geëxecuteerd.

De moeder van de omgekomen leider van de kapers, Max Papilaja, zei voorafgaande aan de zaak: "Ik eis de waarheid en 20.000 euro". Twee broers van de eveneens omgekomen Hansina Uktolseja willen ook graag weten wat er aan de hand was. Zij eisen 17.500 euro per persoon aan smartengeld.

De advocate van de familieleden, Liesbeth Zegveld, stelt dat de twee kapers, ondanks dat zij al zwaargewond en weerloos waren, alsnog door mariniers om zeep werden geholpen. Ook zou de regering volgens Zegveld geëist hebben dat de Molukkers de kaping niet zouden kunnen navertellen. Uiteindelijk werden meerder kapers levend gearresteerd.

Geen aanwijzingen voor overgeven

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is volgens het ANP van mening dat er geen buitensporig geweld is gebruikt. Ook zou de operatie rechtmatig zijn geweest. Bovendien moesten de mariniers in het halfdonker vliegensvlug beslissen of zij de trekker wel of niet zouden overhalen. Daarnaast moest er volgens de landsadvocaat wel geweld worden gebruikt omdat volgens hem naast de mariniers, ook de gijzelaars groot gevaar liepen. Ook zijn er volgens de advocaat geen aanwijzingen dat Papilaja en Uktolseja zich duidelijk zichtbaar hadden overgegeven.

Waarschijnlijk zal de rechter begin volgend jaar uitspraak doen. Hierbij wordt ook in overweging genomen dat de zaak wellicht verjaard is.

Op Twitter kan men weinig begrip opbrengen voor de kapers:

Alle artikelen geladen. Overzicht →