NAM: 'Kabinet doet loze beloftes met gaswinning'

NAM: 'Kabinet doet loze beloftes met gaswinning' 

01 augustus 2023 - 08:28

Het is maar goed dat we binnenkort van Rutte IV verlost zijn, want we zien weer iets waaruit blijkt dat de ministers en staatssecretarissen aan het roer van toeten noch blazen weten. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) - bekend van het slopen van Groningse huizen - luidt in 'kwaliteitskrant' De Volkskrant de noodklok: het kabinet wil weer eens iets wat onmogelijk is.

Wat is er ook alweer aan de hand? Zoals u weet zijn alle Groningers boos want hun huizen trillen kapot dankzij de jarenlange gaswinning in de provincie en na lang wikken en wegen, een hoop loze beloftes, sorry's van Rutte en bovenal een vernietigend rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie belooft het kabinet dat de gaswinning dit jaar nog per 1 oktober naar nul (0) gaat.

Maar nu komt het. De oorlog van de grote boze Poetin in Oekraïne heeft laten zien dat we in onze energievoorziening ook heel erg afhankelijk zijn van het buitenland en dus heeft Hans Vijlbrief een achterdeurtje verzonnen: hij wil de productie in geval van nood wel op 'korte termijn' kunnen hervatten.

Allemaal leuk en aardig, maar volgens de NAM is het simpelweg technisch onmogelijk de productie uit gesloten gaslocaties snel op te voeren. Het bedrijf zegt dat de staatssecretaris zo iets wil combineren wat niet te combineren valt: duidelijkheid voor de Groningers, maar hun gasveld als noodoptie houden voor als een gascrisis dreigt.

Waarom verrast dit ons nou niet? "Voor ons zijn twee scenario’s werkbaar", zegt Martijn Kleverlaan, als directielid bij de NAM verantwoordelijk voor gaswinning in Noord-Nederland. "Of productielocaties worden gesloten, of ze blijven op de waakvlam. Maar niet iets daartussenin."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml