Namens wie praten al die milieuclubs eigenlijk?

Namens wie praten al die milieuclubs eigenlijk? 

17 februari 2023 - 09:00

Het is allemaal leuk en aardig dat organisaties als Urgenda - gefinancierd met geld van de Postcodeloterij - de Staat kapot procederen om hun klimaatagenda uitgevoerd te krijgen, of dat iemand als Johan Vollenbroek en zijn Mobilisation for the Environment het leven van boeren zuur maakt vanwege stikstof, maar namens welke achterban praten zij eigenlijk? 

Chris Stoffer (Kamerlid SGP) heeft nu samen met BBB en JA21 een motie ingediend om wettelijk te kunnen verbieden dat organisaties die nauwelijks burgers vertegenwoordigen via rechters ingrijpende maatregelen afdwingen. Hij wil een 'indringende toets op de representativiteit van belangenorganisaties', vertelt hij in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Wat is nou precies het probleem? Met veel geld kunnen milieuclubs allerlei dure advocaten inhuren om hun zin bij de rechter af te dwingen, terwijl alleen hun belang (het milieu) ermee gediend is en het belang van gewone mensen over het hoofd wordt gezien. Dit terwijl de politiek en de Tweede Kamer het algemeen belang zouden moeten dienen.

Stoffer vindt dit fundamenteel verkeerd, en ziet bovendien dat dit leidt tot maatschappelijke problemen: "Zet nou eens verstandige stappen. Bedrijven willen wel groene energie maar zorg voor voldoende technisch personeel. Wanneer dit niet lukt, stapt zo'n Urgenda naar de rechter en gaan we stappen ondernemen die totaal contraproductief zijn."

Neem die stikstofdiscussie, daarmee wordt het hele land lamgelegd: "Nu worden mensen onzeker en verliezen ze het vertrouwen in de overheid, dat ontwricht de maatschappij. Mensen zijn er klaar mee. Dat wordt mede veroorzaakt door dit soort kleine dingen", aldus Stoffer.

Benieuwd naar de nieuwe aflevering van Op z'n kop? Luister hem dan hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml