Nationaal Comité: Geen trek in gesprek met lawaaidemonstranten
Binnenland

Nationaal Comité: Geen trek in gesprek met lawaaidemonstranten.

Wat ons betreft groot gelijk. De respectloze oproep tot het verstoren van de twee minuten stilte op 4 mei, is voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei voldoende reden om elke vorm van gesprek met de initiatiefnemers op voorhand al te weigeren. 

Zoals u inmiddels weet, is het protest aangekondigd op Facebook door de groepering 'Geen 4 Mei voor Mij'. De dodenherdenking zou namelijk "racistisch" zijn, alleen "de 22.000 witte slachtoffers" tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken en niet "de 4 miljoen doden door oorlogsgeweld in Nederlands-Indië".

Na het gesprek met de gemeente Amsterdam, die de demonstratie vanzelfsprekend heeft verboden, richtten de initiatiefnemers van het protest zich tot het Nationaal Comité 4 en 5 Mei, dat de Nationale Dodenherdenking organiseert. Die hebben echter totaal geen zin in om met hen om de tafel te zitten.

Het comité benadrukt in een verklaring wel dat er het hele jaar door nauw contact is "met tal van groepen van nabestaanden en belangenorganisaties, ook met groepen uit de voormalig Nederlands-Indische en Indonesische gemeenschappen". Eerder nam de Federatie Indische Nederlanders al nadrukkelijk afstand van de lawaaidemonstratie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →