National Geographic: Sorry voor racistisch verleden
Buitenland

National Geographic: Sorry voor racistisch verleden.

Dit is er eentje voor de publieke buhne, een goedmakertje van National Geographic aan u, de gekwetste mens. Onder het mom 'beter laat dan nooit' krijgt u in de april-editie een uitgave vol excuses over racisme van het blad zelf. Opdat u ooit kunt genezen van het eeuwige gevoel van onrecht waaraan u wereldwijd ten prooi valt.

Want de aankomende editie gaat over ras. Aanleiding voor de redactie John Edwin Mason van de University of Virginia opdracht te geven het eigen verleden eens goed onder de loep te nemen.

En de conclusies van Mason zijn schokkend. Weet u dat Aboriginals in een artikel over Australië "wilden" genoemd werden die het minst intelligent van alle mensen zijn? Dit vreselijke feit dateert uit 1916, maar zoals gezegd: het is nooit te laat om.

We springen naar het jaar 1962, 2,5 jaar na het bloedbad in Sharpeville, waarbij 69 zwarte Zuid-Afrikanen werden doodgeschoten door de politie. National Geographic besloot geen aandacht te besteden aan de problemen van zwarte mensen. "Het enige dat zwarte mensen doen is exotisch dansen... bedienden of arbeiders".

Gelukkig is er naast het diep door het stof gaan ook ruimte voor verbetering. Drie jaar geleden bijvoorbeeld, bij de aardbeving in Haïti. Destijds kregen jonge Haïtianen een camera van National Geograpic, om de situatie vast te leggen.

Zij hadden wellicht meer gehad aan hulp voor een dak boven hun hoofd in plaats van een mooie GoPro-camera in bruikleen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →