NAVO: NL, doe eens ff een leger-investering dan 

19 april 2018 - 15:27

Hoog bezoek vandaag in Den Haag. Niemand minder dan Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, was op bezoek om een babbeltje te houden in de Tweede Kamer.

En Stoltenberg kwam niet alleen over koetjes en kalfjes keuvelen, maar ook over bloedserieuze zaken. Zo zegt hij dat de NAVO pleit voor een vredige wereld, maar dat het zich tegelijkertijd wel moet kunnen verdedigen tegen dreiging van buitenaf. Voor de Europese NAVO-bondgenoten betekent dat: de defensiebegroting verhogen. 

Dit geldt zeker voor Nederland, waar Defensie de afgelopen jaren dusdanig kapotbezuinigd is dat de Nederlandse vloot kampt met een waslijst aan technische mankementen en de landmacht met zulke onveilig rommel werkt dat er zelfs twee doden vielen in Mali. 

Vrees de Russische Beer

Maar, die dreiging: wat hebben we allemaal te vrezen dan? Volgens Stoltenberg is dat vooral Rusland, het land waarmee de afgelopen jaren de spanningen zijn opgelopen en het land dat de afgelopen twintig jaar zijn defensie-uitgaven heeft verdrievoudigd. Ook het gedrag van (nota bene) 'bondgenoot' Turkije ten opzichte van de Koerden verdient de aandacht.

Investeren, investeren

Maar wat doen we eraan? Investeren in een betere band met Rusland natuurlijk. Tegelijkertijd dienen we wel tanden te hebben om te laten zien wanneer dat nodig is. "Als iedereen ontwapent en alleen Rusland en China hebben nog nucleaire wapens, is dat natuurlijk geen goede zaak", aldus Stoltenberg volgens De Telegraaf.

Nu hoeven wij geen kernwapens te bouwen (alsof we dat kunnen). De gemaakte afspraken uit 2014 nakomen, namelijk 2 procent van de begroting uitgeven aan Defensie (nu nog 1,2 procent) is wat hem betreft voldoende.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie