Nazi-Kever duikt op in Zeeland
Binnenland

Nazi-Kever duikt op in Zeeland.

In de tuin van bakker Mathieu Sonnemans in Burgh-Haamstede heeft jarenlang de Volkswagen Kever van Gertrud Seyss-Inquart, de vrouw van, gestaan. Dat is bevestigd door Eef Peters, eigenaar van het Arnhems oorlogsmuseum 40-45.

Eef Peters was zelf op vakantie in Zeeland en ontdekte de nazi-auto. Na kort informeren bij de bakker kwam hij erachter dat de bakker het vermoeden altijd had, maar het nooit heeft aangedurfd de fabriek in Duitsland te bellen. Peters deed uiteindelijk onderzoek naar het kenteken en kwam er op uit dat de auto inderdaad van de voormalig Rijkscommissaris is geweest.

De bakker had de auto jarenlang als aandachtstrekker voor de winkel staan omdat hij nou eenmaal Volkswagengek is.

Die Geschichte des Käfer

De vakantieganger ging de geschiedenis van de kever na en kwam er achter dat het beestje in 1939 op naam van Gertrud Seyss-Inquart is gezet. Na de oorlog is het Kevertje in de garage van een villa in Den Haag gestald. De meeste van die Kevers werden in de fik gezet na de oorlog, omdat het nogal taboe was. Maar dit unieke exemplaar is heel gebleven en even later verkocht aan een smid in Tholen, die hem gebruikte als bestelauto. Eind jaren 60 kreeg de bakker het autootje in handen.

De auto is inmiddels verkocht aan de museumdirecteur. Restauratie van het beestje zou 4.000 euro hebben gekost en levert dan uiteindelijk 10.000 euro op in Nederland. In de VS zou het een veelvoud daarvan hebben opgeleverd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →