NCTV wilde moslims beïnvloeden met campagne, komt met theaterstuk

NCTV wilde moslims beïnvloeden met campagne, komt met theaterstuk 

14 juni 2021 - 11:47

Wat is dit dan? Terrorismecoördinator NCTV wilde anti-jihadcampagnes opzetten en was jarenlang bezig met de voorbereidingen daarvoor, maar uiteindelijk werd de stekker uit dit plan getrokken en subsidieerde het in plaats daarvan onder andere een theaterstuk van het Prins Bernhard Cultuurfonds, om aan te tonen hoe je als brave moslim op het rechte pad kan blijven.

Deze zogenaamde counternarratives zijn pogingen van de overheid de propaganda te counteren waarmee terreurorganisaties als Islamitische Staat (IS) zieltjes winnen. Maar ja, dit soort dingen zijn allemaal wel omstreden gezien het gebrek aan transparantie en het feit dat de betrokkenheid van de overheid geheim wordt gehouden, omdat de boodschap anders niet meer geloofwaardig is voor radicaliserende jongeren die tenslotte toch al niet zoveel met de Nederlandse overheid ophebben.

Hoe dan ook, tussen 2015 en 2017 werkte de NCTV dit soort plannen voor een heimelijke campagne uit, onthult onderzoek van NRC op basis van interne e-mails, gesprekken met betrokkenen en vijftig vragen aan de coördinator. Intern heette het project Brand Destruction: het ‘merk’ IS moest worden vernietigd. De plannen werden eind 2017 geschrapt nadat een soortgelijke geheime campagne van de gemeente Amsterdam in opspraak was gekomen.

In plaats daarvan besloot de NCTV zich aan te sluiten bij bestaande initiatieven, waaronder dus een theaterstuk wat voor 'verbinding' moest zorgen en waardoor je als moslim blijkbaar als bij toverslag beter gewapend (haha) bent tegen radicalisering. Ook werden projecten als #Nietmijnislam gesteund door een video te financieren die op scholen werd verspreid.

Wel wordt voortaan gekeken of dit soort subsidies nog passend zijn.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml