'Nederland had ambassadeur uit Turkije moeten halen'
Binnenland

'Nederland had ambassadeur uit Turkije moeten halen'.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie wil van het kabinet weten wat zij eraan heeft gedaan om te voorkomen dat de zogeheten Gülenlijsten zouden worden gepubliceerd. Daarnaast liet de ChristenUnie-man weten dat Nederland de ambassadeur uit Ankara had moeten terugtrekken toen de zuiveringen begonnen in Turkije.

"Dat was een duidelijk signaal geweest", zei Voordewind vanavond op NPO Radio 1 in het EO-programma Dit is de dag. Op aanvraag van de ChristenUnie debatteert de Tweede Kamer morgen over de nasleep van de mislukte coup in Turkije.

Uit een vandaag verstuurde kabinetsbrief aan de Tweede Kamer blijkt dat het kabinet al op 12 augustus wist dat er Gülenlijsten waren terwijl dat pas op 29 augustus naar buiten kwam. Ook blijkt dat op 22 augustus het corps diplomatique in Ankara een oproep heeft gehad om aan Gülen gelieerde scholen te sluiten.

Het kabinet schrijft daarnaast dat Turkse organisaties in Nederland alleen als volwaardig gesprekspartner kunnen functioneren als ze afstand nemen van bedreigingen, intimidatie en groepsdruk. Voordewind wil dat het kabinet eerst in gesprek gaat met de organisaties.

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →