'Nederland = hét belastingparadijs voor Amerikanen'
Binnenland

'Nederland = hét belastingparadijs voor Amerikanen'.

Bermuda en de Kaaimaneilanden zijn er niets bij: Nederland blijkt het ultieme belastingparadijs voor Amerikaanse bedrijven. Een dealtje met de fiscus hier, omstreden belastingconstructies daar. Het kan allemaal in ons land.

Hoe we dat weten? Uit de publicatie van de zogenaamde Paradise Papers en uit onderzoek van Trouw.

Zo heeft in 2008 een lokale belastinginspecteur in Rotterdam in zijn eentje een miljoenendeal met het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble gesloten, terwijl hij dat aan een speciaal team binnen de fiscus had moeten overleggen (die het dan waarschijnlijk had afgewezen, zeggen ze nu). Oeps, foutje. En toen stroomde er 169 miljoen dollar minder aan belasting binnen.

Ook blijkt dat de Europese tak van Nike - in Nederland gevestigd - via allerlei omwegen en constructies tussen 2010 en 2014 jaarlijks ruim een miljard dollar via ons land naar Bermuda doorsluisde. Met goedkeuring van de fiscus.

Na 2014 liepen betalingen via commanditaire vennootschappen die Nike zelf opzette. Dat zijn partnerschappen naar Nederlands recht, maar geen bedrijven. Dus belast Nederland ze niet. Handig! 

De Belastingdienst geeft uiteraard geen commentaar op dit verhaal. De fiscus mag namelijk niks zeggen over individuele afspraken met bedrijven. Komt dat even goed uit.

Alle artikelen geladen. Overzicht →