Nederland is verlost van Kaag en dat is heel goed nieuws

Nederland is verlost van Kaag en dat is heel goed nieuws 

13 juli 2023 - 12:03

Het hoge woord is eruit. Sigrid Kaag verlaat politiek Den Haag. De kopvrouw van D66 heeft er geen zin in om bij de komende verkiezingen lijsttrekker te zijn en gaat na de verkiezingen een andere invulling aan haar leven geven. Tot die tijd blijft ze wel aan als minister van Financiën. Wat ze precies hierna gaat doen, weet ze nog niet. Wij verwachten en hopen dat het iets is ver buiten Nederland.

En dat is niet alleen omdat ze de slechtste minister van Financiën die Nederland ooit gehad heeft (ze gaf geld uit als water aan klimaat en stikstof en kent de dossiers niet). Het is ook niet omdat ze er daarvoor als minister van Buitenlandse Zaken óók een puinhoop van maakte (de evacuaties uit Afghanistan waren een groot drama). Dat ze zich te groot voelde voor haar werk als Kamerlid en met een enorm dedain door Den Haag liep is ook niet dé reden. Dat ze zwaar in opspraak raakte toen ze Rutte in het zadel hield na het beruchte functie-elders Omtzigt-debat ondanks allerlei ferme taal (’Hier scheiden onze wegen’) om daarna doodleuk met hem in een kabinet te stappen, kunnen we haar ook nog wel vergeven.

Dat ze een geval van grensoverschrijdend gedrag van partijprominent Frans van Drimmelen oogluikend toestond en weigerde in te grijpen en transparant te zijn, was gezien haar constante geroep om nieuw leiderschap en feminisme dit en dat vreemd en hypocriet, maar okee. Het is ook niet omdat ze tijdens lezingen in allerlei links activistische kringen Rutte steeds de maat nam en zijn manier van leidinggeven constant in twijfel trok, maar in Den Haag dikke vriendjes met hem was, maakt haar daarbij steeds ongeloofwaardiger, niet in de laatste plaats voor haar eigen achterban.

Nee, de reden dat we hopen dat we haar nooit meer terugzien in het publieke debat is niet omdat ze een politieke miskleun van de bovenste plank is en eigenlijk in al haar functies is mislukt. De reden is haar optreden bij College Tour eerder dit jaar. In dat programma deden haar dochters een oproep aan hun moeder om als de sodemieter weg te gaan uit Den Haag. Kaag wordt namelijk al tijden lastig gevallen door allerlei onverlaten uit de Nederlandse samenleving, die in haar het kwaad van alles zien. Vorig jaar stond zo'n opperwappie nog met een brandende fakkel voor haar huis. Vanwege alle bedreigingen wordt ze zwaar beveiligd.

En dat gun je niemand.

In het interview in Trouw vandaag - waarin ze haar vertrek bekendmaakte - zegt ze hierover: "Ik ben ook naar Nederland gekomen om mijn kinderen een basis te geven. Maar ze hebben zo'n vertekend en naar beeld van hun eigen land gekregen. Dat gun ik ze niet. Ik zou graag zien dat het voor hen weer rustig wordt. Dat ze eigen ervaringen kunnen opdoen die losstaan van wat je moeder of je vader doet of van wat mensen allemaal wel niet van hen vinden."

Kaag, je was er ineens in 2017. Daarvoor had je een heerlijk anoniem leven als topdiplomaat in het buitenland. Je bent de afgelopen zes jaar behoorlijk irritant geweest. Je wilde de politiek vernieuwen, maar je hebt het politieke machtsspel alleen maar naar een hoger niveau getild. Je was meer Rutte dan jezelf doorhad. Rutte met een jurk aan, meer dan dat was je niet. Toen je naliet Rutte naar huis te sturen, liet je je ware aard zien. Je deed het waarschijnlijk allemaal met de beste intenties, maar je toegevoegde waarde aan Nederland is nihil geweest. Wij raden je daarom aan iets te doen ver buiten Den Haag en misschien wel ver buiten Nederland. Lekker anoniem. Lekker ver weg.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml