'Nederland kan een terreuraanslag niet aan'
Binnenland

'Nederland kan een terreuraanslag niet aan'.

Volgens Belgisch-Palestijnse jihadisme-expert Montasser Alde'emeh (27) kan Nederland geen aanslag aan. De ernst van de dreiging wordt volgens hem onderschat en er heerst teveel polarisatie en angst. Hij vindt dat we met de komst van nieuwe groepen uit het Midden-Oosten meer achterlijkheid importeren en wil Syrië-gangers in de cel stoppen.

"Als er doden zouden vallen bij een terreuraanslag in Nederland, zal er ongetwijfeld vanuit extreem-rechtse hoek gereageerd worden. Jullie politici moeten wakker schieten. Zij lijken het contact met wat er in de moslimgemeenschappen gebeurt helemaal kwijt." Er zouden binnen de moslimgemeenschap meer mensen moeten opstaan die de essentie - die vervreemding - aanpakken door geen slachtofferrol aan te nemen, zegt hij in een uitgebreid interview met het AD.

Burgeroorlog

Alde'emeh werkt samen met de Belgische veiligheidsdienst. Onlangs waarschuwde hij voor een burgeroorlog in Europa. "We zien dat IS ronselt onder kinderen van tien, elf jaar oud. Ook in Nederland, want de vervreemding is bij u echt niet minder dan in België. Die kinderen moeten hier in Europa aanslagen plegen. Hen wordt aangepraat dat ze zullen worden gemarteld als zij in zonde sterven, dat er een slang in hun kont zal bijten. Maar als ze sterven als 'martelaar' worden hun zonden vergeven en gaan zelfs hun familieleden mee naar het paradijs. De imams die hen dit wijsmaken zijn in mijn ogen 'terroristen'." 

Syrië-gangers

"Het is onmogelijk hen te deradicaliseren. Al die overheidsprogramma's falen. Stop ze in de cel. En denk niet dat jullie in Nederland geen probleem hebben. Er zijn ruim 200 mensen uit Nederland naar Syrië gereisd. Zij hebben broers, neven, vrienden en worden vaak gezien als helden. En nu IS terrein verliest en de slag om Mosul gaat beginnen, neemt de druk toe om hier in het Westen aanslagen te plagen en angst te zaaien."

Alde'emeh staat - zoals u kunt lezen - niet voor niets op de dodenlijst van IS. Hij zit momenteel ondergedoken in een 'boerengat' in België en wordt door Vlaamse en Nederlandse jihadisten bedreigd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →