Nederland krijgt er steeds meer 'gekkies' bij 

28 februari 2018 - 08:15

De 'verwarde' persoon. Onder verward kunt u een heleboel scharen. Hebben we het dan over iemand die gewoon knettergek is, iemand die in een tijdelijke psychose bivakkeert, iemand met een lage suikerspiegel die per abuis op mensen inrijdt of iemand die teveel drugs/alcohol of combinatie tot zich heeft genomen?

Dit zijn enkel wat voorbeelden. De werkelijke lijst met verward gedrag-verklaringen is vanzelfsprekend nog wat langer. Expliciet gaat het over personen die de grip op hun leven dreigen te verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf en/of andere schade kunnen berokkenen.

Eind vorig jaar kwam Rotterdams politiechef Frank Paauw al met een statement over verwarde personen. Hij stelde destijds dat zij een groter gevaar voor de maatschappij vormen dan terroristen

Dat is nogal wat. Wij bedoelen, terroristen staan gelijk aan veel slachtoffers. Bij verwarde personen legt u die link niet zo snel. 

Toenemend aantal verwarde personen

Toch is de verwarde man/vrouw/genderneutraal in Nederland een steeds groter wordend probleem. Vijf jaar geleden werd het aantal incidenten met dergelijke personen vastgesteld op 6.343, delen door 365 zijn dat er dus gewoon 17 per dag. 

Afgelopen jaar is dat aantal zelfs gestegen. In 2017 waren er maar liefst 7.128 voorvallen waarbij de verwarde persoon betrokken was, 19 per dag. Omdat niemand eigenlijk weet wat men er mee aan moet (touwtrekken tussen hulpverlening en politie), nam verwardepersonenafhandeling 20 procent van al het politiewerk in beslag.

"Verwarde personen bij de politie niet op de juiste plek"

Politiebaas Pieter-Jaap Aalbersberg van de Eenheid Amsterdam wijt de stijging van het aantal verwarde personen aan het feit dat signalen niet op tijd worden opgemerkt, en daardoor dus ook niet op tijd voorkomen kunnen worden. 

"Net zoals de politie zouden ook professionals uit de zorg en ondersteuning altijd bereikbaar en beschikbaar moeten zijn in wijken en buurten. Bij de politie zijn deze mensen vaak niet op een goede plek", aldus Aalbersberg.

Daarom wordt men, wanneer verward, sinds een tijdje al niet eens meer meegenomen naar het bureau zolang er geen strafbaar feit is gepleegd. Dergelijke gevallen worden opgevangen in "een passende omgeving".

Maar hee, het gaat verder fantastisch met Nederland hoor. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie